نگهداری برنج
نگهداری برنج از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و کیسه برنج باید در محل خنک و خشکقرار گیرد، زیرا بهترین شرایط برای رشد و تکثیر تخم آفت های برنج گرما و رطوبت است. حشره کامل مربوط به آفت برنج (شپشک)، حشره سرخرطومی کوچکی به رنگ قهوه ای است. رنگ عمومی بال پوش ها قهوه ای تیره و روی هر بال پوش دو لکه بزرگ به رنگ قهوه ای روشن دیده می شود. خرطوم نرها نسبت به ماده ها ضخیم تر و کوتاه تر است. خسارت عمده حشره در درجه اول مربوط به لارو است. طول عمر حشره کامل به طور متوسط 4 تا 5 ماه است و تعداد تخم های گذاشته شده 400 تا 576 عدد می باشد. بهترین راه برای پیشگیری از حشره زدن برنج و حبوبات و تکثیر تخم آفت ها درون آنها، نگهداری آنها در دمای مناسب است. مکان های خشک و خنک، بهترین محل برای نگهداری و انبار کردن برنج هستند. روش های مختلف دیگری نیز در این زمینه وجود دارد، از جمله اینکه می توان برای جلوگیری از ورود حشرات به داخل کیسه برنج از حبه هایسیر و نمک استفاده کرد که تا حد زیادی نیز در کاهش آفات برنج موثر است.
بیشترین رقمی که در شالیزارهای گیلان کشت میشود رقم هاشمی است که کیفیتی مطلوب دارد و از بازار پسندی بالایی در بازارهای داخلی و خارجی برخوردار است.
راتون برنجی باکیفیت است که معمولا چهار هزار تومان گران تر از برنج اولیه فروخته میشود زیرا از طعم مطلوبی برخوردار است. مدت تولید برنج از زمان نشاء تا برداشت 4 ماه طول میکشد. مدت زمان تولید راتون 35 روز است بنابراین صرفه اقتصادی خوبی برای کشاورزان دارد.
در سال گذشته برنج راتون در گیلان تا کیلویی 12000 تومان خرید و فروش میشد.
"شابج" یا "راتون" محصولی است کمرنج که از باقیمانده خوشههای برنج بهدست میآید و دارای مزیتهای فراوانی است. این زراعت یکی از راههای افزایش محصول است که سبب ارتقاء درآمد کشاورزان و استفاده بهینه از منابع میشود.
به گزارش خبرگزاری مهر، برنج پس از گندم از
مهمترین و قدیمیترین نباتات بوده و عمدهترین و مهمترین ماده غذایی
کشورهای درحال توسعه بهشمار میرود.
برنج در ایران به لحاظ نقشی که در
الگوی مصرفی و تأمین غذای مورد نیاز جامعه بهعهده دارد، از اهمیت خاصی
برخوردار است. استانهای مازندران و گیلان در مجموع 75 درصد از سطح زیر کشت
و تولید شلتوک را به خود اختصاص داده و مهمترین مناطق کشت برنج بهشمار
میآیند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در اینباره گفت: با توجه به
محدودیت زمین و آب برای افزایش سطح زیر کشت، راه علمی تأمین مواد غذایی
بیشتر برای تغذیه جمعیت کشور، استفاده از روشهای مختلف، از جمله "راتون"
است.
اردشیر روحی ماسوله افزود: این زراعت یکی از راههای افزایش محصول
است که علاوه بر افزایش محصول، ارتقاء درآمد کشاورزان، استفاده بهینه از
منابع را نیز دربر دارد.
وی همچنین با بیان اینکه امسال 30 هزار هکتار
از شالیزارهای استان پس از برداشت برنج به پرورش "راتون" اختصاص یافته است،
پیشبینی کرد: در این اراضی افزون بر 40 هزار تن "راتون" تولید شود.
رئیس
سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اعلام اینکه سال گذشته 25 هزار تن "راتون"
در استان تولید شد، گفت: عملکرد "راتون" در سطح استان بین 800 تا یک تن
است.
وی در ادامه با عنوان اینکه به رویش دوباره برنج "راتون" گفته
میشود، یادآور شد: این محصول به پایداری برنج در سطح استان و کشور کمک
خواهد کرد.
به هر ترتیب از مجموع 238 هزار هکتار اراضی شالیکاری استان
گیلان، 80 هزار هکتار مستعد پرورش "راتون" است که این مهم میتواند گامی
مؤثر برای خودکفایی برنج باشد.
در گیاهان گرامینه، پنجه زدن و تولید
ساقههای ثانویه در صورت موجود بودن مواد غذایی و درجه حرارت مناسب یک صفت
دائمی بهحساب میآید. بهعنوان مثال، در نیشکر، سورگوم و برنج پس از
برداشت اول، چینهای بعدی نیز امکانپذیر است، اما با این حال "راتون" در
برنج نسبت به رشد مجدد بیشتر گرامینهها پیچیدهتر است.
معاون بهبود
تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان در این ارتباط گفت: "راتون" به
برداشت دوم برنج از پنجههای تولید شده حاصل از جوانههای جانبی که روی کاه
و کلش باقیمانده از برداشت محصولی اصلی قرار دارند، گفته میشود.
ایرج
بنیادی افزود: منشاء رشد مجدد جوانهها در پایه ساقه یا طول ساقه است که
با قطع گیاه از ارتفاع معین، آبیاری و کود نیتروژنی تحریک به رشد خواهد شد.
وی
اظهار داشت: پرورش "راتون" میتواند بهعنوان جانشین مهمی در بسیاری از
اکوسیستمهای زراعی مطرح شود و از طرف دیگر، "شابج" یک روش اقتصادی برای
استفاده از زمین است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی
گیلان گفت: "راتون" دارای مزیتهایی همچون هزینههای تولید پایین و طول
دوره رویش کمتر است.
وی ادامه داد: تولید به روش "راتون" در برنج یک
مسأله قابل توجه است، زیرا احتیاج به آمادهسازی مجدد بستر بذر و کشت
دوباره و شروع محصول از حالتپذیری را حذف میکند.
بدون شک تولید به روش
"راتون" یک گام به سمت تولید چند ساله را ارائه و همینطور کشت موفق
"راتون" به مقدار زیادی هزینههای کل واحد تولید را کاهش میدهد. به دلیل
اینکه هزینههای تولید برنج در طول سه دهه تا چهار دهه گذشته درحال افزایش
است.
"کیفیت مطلوب پخت" از ویژگیهای مثبت "راتون" برنج است. کیفیت
پخت و خوراک برنج "راتون" در مناطق شمالی کشور بهتر از کیفیت پخت محصول
اصلی است؛ چرا که دمای محیط در تظاهر ژن اصلی کنترلکننده آمیلوز برنج و ژن
کنترلکننده عطر و طعم تأثیر محسوسی دارد.
یک کارشناس کشاورزی در این
زمینه گفت: توجه به اینکه برنج بعد از گندم بهعنوان یکی از مهمترین
محصولات زراعی تأمینکننده غذای مردم کشور است، افزایش عملکرد آن در واحد
سطح و در واحد زمان یکی از اهداف اصلی کشاورزی نوین است.
محمدصادق رنجبر
افزود: برای نیل به این هدف، مدیریتهای زراعی برتر و بهرهگیری از
خصوصیات فیزیولوژیکی خاص در گیاهان بسیار ضروری است.
وی اظهار داشت: در
خانواده غلات سه گیاه برنج، سورگوم و نیشکر دارای یک صفت فیزیولوژیکی
اختصاصی هستند که این گیاهان را قادر میسازد تا بعد از برداشت و در صورت
مساعد بودن شرایط محیطی، رشد و نمو مجدد کرده و محصول جدید تولید کنند.
این
کارشناس کشاورزی گفت: "راتون" به دلیل طول دوره رشد کمتر نسبت به گیاه
اصلی و همچنین هزینه انجام شده کمتر، از جمله نداشتن هزینه تهیه خزانه و
آماده کردن زمین، نشاء کاری و مختصر بودن بسیاری از عملیات دیگر نظیر داشت
برنج، از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه است.
وی یادآور شد: بررسیها
نشان میدهد ورود احشام سرگردان به شالیزارها و شرایط نامساعد آب و هوایی
در برخی از سالها از مهمترین مشکلات پرورش "راتون" است.
به هر حال
"برنج" به منزله یکی از گیاهان استراتژیک، نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی
جوامع، از جمله ایران دارد، بهطوری که افزایش تولید برنج با داشتن امنیت
غذایی در جوامع برابر است.
زراعت "راتون" یکی از راههای افزایش محصول
برنج است که علاوه بر افزایش محصول، افزایش درآمد کشاورزان و استفاده
بهینه از منابع را نیز دربر دارد و این کار نیازمند توجه ویژه به مسائل فنی
کاشت، داشت و برداشت محصول اصلی است.
دوره رشد محصول "راتون" بسیار
کوتاهتر از دوره رشد محصول اصلی است و رسیدن آن تنها در 25 تا 65 درصد
زمان لازم برای محصول اصلی انجام میگیرد.
زمینهای زراعی استان گیلان
با وجود استعداد بینظیر در تولید انواع محصولات، اعم از برنج، علوفه،
صیفی و سبزی تا کنون آنچنان که باید مورد استفاده قرار نگرفته و کشاورزان
گیلانی معمولاً بعد از برداشت برنج زمین شالیزار را رها و از آن استفاده
مجدد نمیکنند؛ این درحالی است که به گفته کارشناسان، زمینهای گیلان ثروت
بسیاری را در خود نهفته دارد.
در این ارتباط نماینده مردم لنگرود در
مجلس شورای اسلامی گفت: گیلان ناچار باید مسیر توسعه کشاورزی مدرن را برای
بهرهبرداری بهینه از زمینهای زراعی و ارتقاء سطح اقتصادی کشاورزان طی
کند.
مهرداد بائوج لاهوتی افزود: با کشت محصولات دوم طی شش تا هفت ماه
از سال که زمین بهصورت بایر و بدون استفاده میماند، باید از این موهبت
الهی نهایت بهرهبرداری را کرد.
وی اظهار داشت: کشاورزان گیلانی
میتوانند پس از برداشت برنج به کشت محصولاتی از قبیل شبدر برسیم، جو،
انواع سبزیجات برگی و غدهای، صیفیجات، نخود فرنگی، هویج، کلم، کاهو،
بقولات، باقلا و دانههای روغنی، بهویژه کلزا بپردازند.
نماینده مردم
لنگرود در مجلس شورای اسلامی گفت: ترغیب سرمایهگذاران به ایجاد صنایع
تبدیلی مواد غذایی و صنایع وابسته در روستاها و ایجاد زمینه مناسب برای
تثبیت شالیزارها و جلوگیری از تغییر کاربری از دیگر فواید کشت دوم در گیلان
است.
وی ادامه داد: با افزایش تولیدات مواد غذایی استان علاوه بر خودکفایی در این محصولات میتوان در جهت توسعه صادرات گام برداشت.
باید
اذعان کرد که کشاورزی تکمحصولی قادر به تأمین معیشت زندگی کشاورزان
گیلانی نیست و باید از حالت تکمحصولی خارج و از اراضی مستعد بیش از یک
نوبت در سال استفاده شود. با آگاهسازی کشاورزان استان از فواید بسیار کشت
دوم و ترویج این کشت و ارائه اطلاعات لازم در مورد محصول مناسب کشت در هر
منطقه، میزان بذر و تاریخ کاشت و همچنین ارائه تسهیلات میتوان زمینهای
حاصلخیز این خطه از شمال ایران را از شش ماه بیاستفاده ماندن خارج ساخت.
حسن تامینی ،عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی در یادداشتی در مورد برنجهای آلوده وارداتی نوشت:
چندی پیش خبری مبنی بر آلودگی برنج وارداتی به کمیسیون بهداشت مجلس رسید. اعضای کمیسیون متوجه شدند که دولت دوباره اقدام به واردات اقلام آلوده به کشور کرده است. متعاقب این خبر اعضای کمیسیون به همراه نمایندگان مجلس اقدام به بررسی موضوع کردند. در بررسیهای انجام شده به این نتیجه رسیدیم که موضوع ورود برنجهای الوده هندی به کشور بسیار جدی است. این موضع را به وزارت بهداشت و جهاد کشورزی تذکر دادیم. اما مسئولان این وزارتخانه تاکنون اقدامی انجام ندادهاند و هماکنون این برنجها در بازار به فروش میرسند. این اولین باری نیست که دولت اقدام به واردات محصولات بیکیفیت میکند، در سال 89 هم واردات برنجهای الوده صورت گرفت و مجلس با اطلاعرسانی به مردم و همچنین تذکر به وزارت بهداشت و جهاد کشورزی از ورود محصولات وارداتی بیکیفیت جلوگیری کرد.
همچنین صدا و سیما از تبلیغ برنجهای الوده خودداری کرد، اما دوباره شاهدیم که برنجهای آلوده از هند و پاکستان وارد کشور شد و در بازار به فروش میرسد. متأسفانه در گزارشهای مجلس به ای نتیجه رسیدهایم که مافیای برنج اجازه نمیدهد برنج سالم به کشور وارد شود. واردات برنج برای برخی از اقایان سود بالایی دارد. آنها برنج درجه سه را از کشورهای پاکستان و هند خریداری کرده و در ایران با قیمت بالاتر به مردم میفروشند. دولت هم در مقابل این افراد سکوت کرده است. این موضوع به صنعت کشاورزی و برنجکاری ایران را هم لطمه وارد میکند. بسیاری از کشاورزان دیگر علاقهای به کشت برنج ندارند. نکته قابلتوجه این است که وزارت بهداشت در گزارشهایی که به گمرک داده است سلامت همه این برنجها را تأیید کرده، اما به هر حال این قضیه روشن است که وزارت بهداشت در این مورد کوتاهی کرده و باید در این مورد پاسخگو باشد.
با ای حال در سال 90مجلس شورای اسلامی استاندارد برنجهای وارداتی را موردتوجه قرارداد. به علت آنکه استانداردهای لازم برای سنجش این برنجها در کشور وجود نداشت ما بررسی لازم را انجام دادیم و متوجه شدیم این برنجها به کشور چین هم وارد میشود و براساس استانداردهای چین به این نتیجه رسیدیم که برنجهای وارداتی به کشور، آلوده است. در آن زمان موسسه استاندارد، آلودگی هشت نوع برنج وارداتی به سرب را تشخیص داد. آنچه به طور غیررسمی در این خصوص مطرح شده است، آلوده بودن این برنجها به ماده شیمیایی «فنول» است که به شدت سرطانزاست. ضمن انکه موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی نیز به عنوان اصلیترین و مهمترین مرجعی که در این زمینه میتواند اظهارنظر کند. نسبت به آلودگی شیمیایی این برنجها هشدا داده است. بهطور معمول در دنیا ارقام جدید برنج پس از طی مراحل مختلف آزمایش میشود و اثبات نتایج آن به ثبت میرسد اما برنجهای وارداتی دانه بلند از سوی هیچ مرجعی به ثبت نرسیده و به همین جهت ساختار آنها کاملاً ناشناته است و باتوجه به شواهد موجود به نظر میرسد مراکز دیگر از جمله وزارت بهداشت باید در این زمینه وارد عمل شود. نکته تأسفبارتر اینکه بررسیهای ما نشان داده این نوع برنج در خود کشور هندوستان مصرف نمیشود و به کشورهای اروپا نیز راه پیدا نمیکند که علت آن در دست بررسی است.
سخنگوی موسسه تحقیقات برنج ایران در گفت و گو با خراسان اعلام کرد : برنج های هندی دانه بلند آلوده به ماده سمی«فنول» و سرطان زاست!!! رئیس موسسه تحقیقات برنج اعلام کرد: طبق بررسی های انجام شده توسط موسسه تحقیقات برنج که با کمک یک محقق ایرانی عضو موسسه بین المللی تحقیقات برنج انجام شده است متاسفانه برنج های هندی وارداتی با توجه به ویژگی های غیر معمول و غیر طبیعی که دارند مشکوک به دستکاری ژنتیکی هستند و مصرف آن ها می تواند منجر به بروز مشکلات گوارشی و سایر مشکلات برای سلامت انسان شود.در همین رابطه سخنگوی موسسه تحقیقات برنج ایران نیز در گفت وگو با خراسان اظهار داشت: آن چه به طور غیررسمی در این خصوص مطرح شده است، آلوده بودن این برنج ها به ماده شیمیایی «فنول» است که به شدت سرطان زاست. ضمن آن که موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی نیز به عنوان اصلی ترین و مهم ترین مرجعی که در این زمینه می تواند اظهارنظر کند نسبت به آلودگی شیمیایی این برنج ها هشدار داده است. به طور معمول در دنیا ارقام جدید برنج پس از طی مراحل مختلف آزمایش می شود و اثبات نتایج آن به ثبت می رسد اما برنج های وارداتی دانه بلند از سوی هیچ مرجعی به ثبت نرسیده اند و به همین جهت ساختار آن ها کاملا ناشناخته است و با توجه به شواهد موجود به نظر می رسد مراکز دیگر از جمله وزارت بهداشت باید در این زمینه وارد عمل شود. نکته تاسف بارتر این که بررسی های ما نشان داده است این نوع برنج در خود کشور هندوستان مصرف نمی شود و حتی به کشورهای اروپایی نیز راه پیدا نکرده که علت آن در دست بررسی است.عباس شهری رئیس موسسه تحقیقات برنج ایران در گفت و گو با خراسان اظهار داشت : بر اساس تحقیقات انجام شده مصرف این نوع برنج ها که مشکوک به دستکاری ژنتیکی است، برای مردم ضرر دارد. وی خاطر نشان کرد: متاسفانه واردکنندگان این برنج ها در تبلیغات اغواکننده خود خصوصیات متعددی را از جمله ضدآفت بودن، خاصیت رژیمی، قد بلند بودن برنج ها و کیفیت بالای پخت برای این نوع برنج ها مطرح می کنند در حالی که به طور کلی هنوز هیچ رقم برنج طبیعی در دنیا وجود ندارد که همه این خصوصیات را به طور یک جا داشته باشد ضمن آن که از نظر علمی نیز انتقال یک ژن کیفی با حفظ کمیت اغلب امکان پذیر نیست. این در حالی است که در برنج های هندی وارداتی چند خصوصیت کیفی به طور توام دیده می شود و این نکته ای است که توجه محققان و مراجع علمی را به خود جلب کرده و بیانگر آن است که دستیابی به چنین محصولی تنها از راه غیر معمول امکان پذیر است. وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر در موسسه بین المللی تحقیقات برنج، تحقیقات برای تولید برنجی با کیفیت بالا با عنوان super green rice آغاز شده که عملکرد آن بیش از ?? تن است و از کیفیت بالایی برخوردار است. تحقیقات در این خصوص توسط محققانی از سراسر دنیا در این موسسه در حال انجام است که اتفاقا یکی از محققان ایرانی که پیشتر در موسسه تحقیقات برنج ایران فعالیت داشته در این تیم دعوت به همکاری شده است. بنابراین در شرایطی که تحقیقات در یک چارچوب علمی و حساب شده انجام می شود، ظهور یک باره نوعی برنج دانه بلند با مقاومت بالا و بدون ایجاد چسبندگی و خواص دیگری که برای آن مطرح می شود ذهن هر محققی را به خود مشغول می کند. در همین راستا موسسه تحقیقات برنج ایران با کمک محقق برجسته ایرانی عضو موسسه بین المللی تحقیقات برنج در فیلیپین تحقیقات خود را درباره کیفیت این برنج آغاز کرد که با بررسی فاکتورهای مختلف در ارقام موجود برنج، از جمله آمیلوز، ژلاتین شدن یا gt، قوام ژل یا gc و ویسکوزیته که اغلب در سنجش کیفی ارقام برنج متناسب با ذائقه عمومی مورد بررسی قرار می گیرد، به این نتیجه رسیدیم که برنج دانه بلند وارداتی از ویژگی ویسکوزیته (چسبندگی پس از پخت) برخوردار نیست.این برنج ها به گونه ای است که هر اندازه در آب جوش حرارت می بیند به اصطلاح شل یا له نمی شود و این خیلی غیرطبیعی است.به علاوه ادعای ضد آفت بودن این برنج ها نیز مسئله دیگری است که احتمال استفاده از مواد شیمیایی را در فرآیند تولید این برنج ها تقویت می کند که با اثبات این موضوع، می توان با قاطعیت اعلام کرد که این ترکیبات شیمیایی به هیچ وجه توصیه شده نیستند و تهدید جدی برای سلامت مصرف کنندگان به شمار می روند.وی تصریح کرد: از سوی دیگر نتایج بررسی های ما نشان می دهد که این برنج ها مشکوک به دستکاری ژنتیکی یا تغییر ژن هستند.وی خاطرنشان کرد: با توجه به احتمالات موجود حداقل انتظار این است که مصرف کنندگان این نوع برنج ها را با ولع مصرف نکنند و در مصرف آن جوانب احتیاط را نیز در نظر بگیرند. ضمن آن که در صورتی که این محصولات از دسته محصولات دستکاری ژنتیکی هستند این موضوع یا روش تولید آن ها باید روی بسته بندی برنج درج و مضرات احتمالی آن ها نیز مطرح شود تا مردم قدرت انتخاب داشته باشند.دکتر خانکشی پور سخنگوی موسسه تحقیقات برنج ایران نیز در گفت وگو با خراسان در این خصوص می گوید: برنج های وارداتی دارای خصوصیاتی هستند که برای اولین بار در دنیا مطرح می شود. به طوری که در حال حاضر هیچ برنجی با این خصوصیات بلندی، مقاومت و خصوصیت قد کشیدن بعد از پخت (تا این اندازه) در دنیا وجود نداشته است. این دانه های برنج حدود ? دهم میلی متر قد دارند که پس از پخت قد آن ها به حدود ?/? سانت می رسد. ضمن آن که در مقابل حمله حشرات کاملا مقاوم هستند و بعد از پخت نیز کیفیت خوبی دارند. به علاوه به تازگی در برخی فروشگاه ها، تبلیغاتی مبنی بر رژیمی بودن این نوع برنج ها نیز مطرح می شود. از سوی دیگر طرح این ادعای واهی که این نوع برنج باعث کاهش قند خون نیز می شود، نکته ای بسیار نگران کننده است.وی خاطرنشان کرد: به طور معمول در دنیا ارقام جدید برنج پس از طی مراحل مختلف آزمایش می شود و اثبات نتایج آن به ثبت می رسد. اما این در حالی است که برنج های وارداتی دانه بلند از سوی هیچ مرجعی به ثبت نرسیده اند. به همین جهت ساختار آن ها کاملا ناشناخته است.وی اضافه کرد: محققان ما در موسسه تحقیقات برنج با شروع آزمایش های اولیه و در اولین بررسی های خود به این نتیجه رسیدند که ایجاد نشدن هیچ گونه چسبندگی در این نوع برنج و له نشدن آن در اثر پخت طولانی مدت و مقاومت آن در برابر کلیه آفات می تواند به این علت باشد که این نوع برنج در مرحله عمل آوری فرآیند خاصی را طی کرده و مورد دستکاری های ژنتیکی قرار گرفته است. البته برای صدور حکم قطعی در این زمینه آزمایش های دیگری نیز موردنیاز است به طوری که dna این نوع برنج باید مورد آزمایش قرار گیرد که البته پروسه زمان بر و هزینه بری است، در هر حال به نظر می رسد مراکز دیگر از جمله وزارت بهداشت و… باید در این زمینه وارد عمل شوند.وی تصریح کرد: در فرآیند تولید محصولات تراریخته یا دستکاری ژنتیکی شده بسته به نوع پروتئین فعال شده باید مضرات احتمالی آن به مصرف کننده اطلاع داده شود. وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه به دنبال اعلام هشدار موسسه تحقیقات برنج ایران در خصوص احتمال مضربودن برنج های وارداتی برای سلامت جامعه موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به عنوان اصلی ترین مرجع تایید سلامت محصولات با انجام آزمایش های اولیه اعلام کرده است که این نوع برنج ها آلودگی شیمیایی دارند ضمن آن که قرار است توضیحات تکمیلی و نوع موادشیمیایی مورد استفاده در عمل آوری این نوع برنج ها روز چهارشنبه هفته جاری اعلام شود. وی اظهار داشت: آنچه به طور غیررسمی در این خصوص مطرح شده است آلوده بودن این برنج ها به ماده شیمیایی فنول است که شدیدا سرطان زاست.وی افزود: موسسه استاندارد هم چنین اعلام کرده است که برنج وارداتی که همه آن را با شاخصه قد بلندی می شناسند هیچ ارزش غذایی ندارد و چه بسا با تکمیل شدن تحقیقات یادشده میزان ضررهایی که این نوع برنج ها به بدن وارد می کنند مشخص خواهد شد. خانکشی پور هم چنین تصریح کرد: نکته تاسف بار در این میان آن است که این برنج وارداتی که به میزان گسترده به ایران وارد و مصرف می شود در کشور هندوستان که تولیدکننده اصلی آن است هیچ گونه مصرفی ندارد و حتی به هیچ کشور اروپایی نیزوارد نشده است. این موضوعی است که ما علت آن را در دست بررسی داریم.الان چند سال از این ماجرا میگذرد ولی هیچ ارگانی برای ممنوع کردن این نوع برنج اقدام نکرده است,عوارض خطرناک این نوع برنج در دراز مدت مشاهده می شود!در صورتی که بسیاری از مردم از این ماجرای هولناک خبری ندارند پس ما با خبر رسانی و اطلاع رسانی به دوستان و آشنایان آنها را از این امر با خبر سازیم.
منظور از چلو، برنجی است که پس از آبکش کردن آن …
فرق چلو با پلو چیست؟ این سؤال بسیار ساده ای است که حتی بعضی از آشپزهای چندین ساله در جواب آن می مانند که جوابش را خدمتتان عرض می کنم. منظور از چلو، برنجی است که پس از آبکش کردن آن را به تنهایی دم می گذارند و بعد از دم کشیدن با خورش و انواع گوشت و کباب ها مصرف می شود. ولی منظور از پلو، برنجی است که پس از آبکش با سبزی ها و گوشت و مرغ و انواع حبوبات دم می کنند، مانند : باقلا پلو، مرصح پلو، استامبولی پلو، لوبیا پلو، عدس پلو و.... نکات مهم برای خرید برنج: برنج درجه یک برنجی است که بلند و باریک باشد و خرده نداشته باشد و کاملاً سفت و رنگ آن کمی مایل به زرد باشد. برنج انواع مختلفی دارد که مرغوب آن در شمال کشور ایران کشت و به اکثر کشورهای جهان صادر می شود. نکات مهم برای پخت برنج: برنجی را که می خواهید آبکش کنید باید پنج الی شش ساعت قبل از پخت خیس کرد به ترتیبی که برنج را با آب ولرم دوبار بشویید و هنگام شستن توجه داشته باشید، برنج را زیاد چنگ نزنید. پس از شستن به نسبت هر کیلو گرم برنج، پانصد گرم سنگ نمک را شسته و در کیسه یا دستمال تمیزی قرار داده و روی برنج بگذارید یا به جای سنگ نمک از ۲۰۰ گرم نمک کوبیده استفاده کنید. برنج های ایرانی هر چقدر نمکش بیشتر باشد، با کیفیت تر می شود ولی برنج های خارجی با این موضوع مغایرت دارد هر چقدر کمتر باشد برنج با کیفیت در می آید. برای آبکش کردن برنج، آب را در دیگی مناسب ریخته و شعله آن را زیاد کرده تا آب به جوش بیاید، وقتی جوش آمد برنج را که با آب نمک خیس کرده اید، آبکش کرده و در داخل آب جوش بریزید و با کفگیر دسته بلند یکبار یواش به هم بزنید. برنج حین پختگی نباید ترک خورده و له شود و در ضمن باید پخته شود و قد بکشد. البته به نوع برنج بستگی دارد، بعضی از برنج ها جوش زیادی می خواهد و بعضی از آنها در جوش کمتر پخته می شود. اگر برنج به حالت چلو استفاده می شود، کمی دوغ یا سرکه یا آبلیمو در آب ریخته تا رنگ برنج سفیدتر شود سپس آن را در آبکش ریخته شود. در صورتی که برنج شور بود، کمی آب دست(آب گرم) روی برنج ریخته، برای هر یک کیلو برنج، نصف پیمانه آب و پنجاه گرم روغن ته دیگ بریزید. آبکش ها را یکبار تکان داده و از رفتن آب برنج اطمینان حاصل کنید، آنها را به صورت مخلوطی شکل در دیگ ریخته در آن را بگذارید. حرارت زیر برنج را چند دقیقه ای زیاد کنید تا عرق کند پس از اینکه بخار برنج بلند شد، حرارت را ملایم کرده و برای هر کیلو برنج ۱۵۰ گرم روغن را داغ کرده و روی برنج ریخته و آن را دم کنید. اگر در ته دیگ از نان یا سیب زمینی یا هر چیز دیگری که مایل بودید استفاده می کنید، ته برنج آب نریزید و فقط روغن را داغ کنید. ته دیگ را روی روغن داغ ریخته، سپس برنج را روی آن بریزید. پس از اینکه بخار برنج بلند شد، روغن داغ را روی برنج ریخته و آن را دم کنید به ترتیبی که فر را با حرارت ۳۵۰ درجه فارنهایت گرم کرده و سپس برنج را به مدت یک ساعت در آن قرار دهید. اگر نیاز به ته دیگ نبود به مدت یک ساعت و نیم در فر بماند و در صورت موجود نبودن فر، در روی ظرف کمی آتش قرار داده تا پلو یا چلو از بالا و پایین حرارت ببیند و برنج بهتر دم بکشد. اگر بخواهیم ته دیگ به راحتی جدا شود پس از اینکه برنج دم کشید به مدت ۱۰ دقیقه در برنج را برندارید چون بخار برنج باعث می شود که ته دیگ بهتر جدا شود و مساله دیگر این است که هنگامی که ته دیگ را در ظرف مناسب قرار می دهید، حتماً روغن داغ باشد. برنج را در ظرف های مناسب ریخته و روی آن را با برنج زعفرانی تزئین و سرو کنید. اگر می خواهید برنج را به صورت کته بپزید: برنج را با آب ولرم دو بار شسته و به ازای هر پیمانه برنج یک لیوان آب گرم به اضافه دو پیمانه آب اضافه و مقداری نمک در داخل آن ریخته و به مدت یک ساعت می خیسانید و سپس زیر قابلمه را با همان وضعیت که خیسانده بودید، روشن می کنید و روغن به آن اضافه کرده تا برنج بپزد. وقتی آب برنج کشیده شد، حرارت را به مدت یک ساعت ملایم کرده که تا برنج کاملاً دم بکشد. پس از دم، برنج را در دیس های مربوطه کشیده و روی آن را با برنج زعفرانی تزئین و سرو کنید.